Wie was Roland de Kroon?
Die vraag zal een ieder die je vraagt in eerste instantie beantwoorden met een glimlach en je daarna vertellen dat Roland allereerst een mens van en voor mensen was, met een warm en liefdevol hart voor dieren en alles wat leeft.
Geboren in Helmond in een kinderrijk gezin waar Roland al vroeg zijn interesse in muziek liet zien. Op 17-jarige leeftijd begon Roland met een kinderkoor in de St. Lambertus kerk in Helmond, mede door zijn gedrevenheid kreeg het koor nationale en internationale bekendheid.
Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde Roland de Kroon muziekpedagogie alsmede koor- en orkestdirectie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, waar hij afstudeerde bij Hein Jordans, dirigent van het Brabants Orkest, waarna een jarenlange samenwerking volgde bij o.a. het Festival van Vlaanderen.
Na deze samenwerking volgde een grote concertpraktijk in binnen- en buitenland. Met het Stedelijk Helmonds Concertkoor (SHC) werden concertreizen ondernomen naar o.m. Duitsland, België, Bulgarije, Polen, Zwitserland, Frankrijk en het voormalig Joegoslavië waar tevens radio- en TV opnamen werden gemaakt welke in tal van Europese landen werden uitgezonden.
Als vaste dirigent van het SHC werkte hij ook regelmatig mee aan grote producties van vooraanstaande symfonieorkesten en operagezelschappen. Ook voor de Nederlandse en vele buitenlandse omroepverenigingen werd regelmatig zijn medewerking gevraagd voor radio en TV-uitzendingen.
Als dirigent van het SHC heeft hij veel jongeren geraakt en de liefde voor (klassieke) muziek bijgebracht. Een aantal van hen hebben deze liefde zelfs omgezet in een professionele muziekcarrière. De vele verdiensten leverden het koor onder meer de Erepenning van de stad Helmond op.
Hulp nodig?
Kun jij onze hulp gebruiken? Vul dan het formulier in via deze website. Wij nemen spoedig contact met je op.
Doe hier je aanvraagNa de opheffing van het koor, midden jaren 90, bleef Roland de Kroon actief in de muziek en het verenigingsleven, vooral in zijn woonplaats Bakel. Zo stond hij aan de wieg van hofkapel ’t is Deeger wa’ van de Bakelse carnavalsvereniging. Zijn geloof en betrokkenheid met de gemeenschap maakte dat hij zich inzette als vice-voorzitter van het parochiebestuur. Met vrijwilligers uit de parochie wist hij de Bakelse kerk opnieuw in te richten met het vrijgekomen hoofdaltaar uit de kerk van Lage Mierde en werd een nieuwe middengang gecreëerd in de kerk.
Roland had een ruim en goedgeefs hart en vooral de mens die het moeilijk heeft had zijn aandacht. Blijmoedig en zeer betrokken stond hij in het dagelijkse leven. Bijzonder was hij geïnteresseerd in de vorming van jonge mensen. Hij vond het belangrijk dat ze zich konden ontwikkelen, groeien en een goede en degelijke opleiding volgen.
Naast zijn liefde voor muziek, voor mensen en zijn wens om juist diegenen te helpen die dat nodig hebben had Roland een grote liefde voor dieren, vooral zijn Leonberger honden. Hij genoot van het leven, van de mensen, dieren en het leven om hem heen. Hij was iemand die gaf, iemand die deelt, iemand die goed doet. En dat zet hij ook nu nog voort, via zijn laatste wens: Stichting Roland de Kroon.
Roland overleed in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 januari 2020 op 77-jarige leeftijd en hij rust op het kerkhof naast de Willibrorduskerk in Bakel maar zijn wens om mensen en vooral jongeren te helpen blijft leven door de Stichting Roland de Kroon, daarmee leeft hij verder in de Bakelse gemeenschap en ook daarbuiten.